ATC Grup, elektrik enerjisi iletim hatlarının kurulumunu coğrafi şartlara ve arazi şekline göre planlayarak projeyi belirler, gerçekleştirir. Yeraltı enerji hattı kurulumu sırasında dikkat edilmesi gerekenler ve tesis hizmetini etkileyen etmenler bulunmaktadır. ATC Grup, elektrik enerjisi dağıtım ve kullanım alanı oluştururken en iyi hizmeti sunmak için çalışmalarını büyük titizlik ve özenle yürütmektedir.
Yeraltı Enerji Hatları Tesis Hizmetleri
Elektrik enerjisinin yerleşim yerlerine yani tüketiciye ulaştırılması için uzak mesafeler boyunca taşınması ve ihtiyaç miktarına göre dağıtılması gerekir. Bunun için de gerilimin yükseltilmesi şarttır.
Alçak Gerilim Hattı (AG) : 1000 Volta kadar gerilim verilmekte olan iletim hatlarıdır.
Orta gerilim Hattı (OG) : 1000-15.000 Volt arası gerilim verilmekte olan iletim hatlarıdır.
Yüksek gerilim Hattı (YG) : 15.000 volt ve üzeri gerilim verilmekte olan iletim hatlarıdır.
Elektrik enerjisi hattının kurulumunda, hava hattı kurulumu için arazi yapısı uygun değilse ya da bölge güvenlik koşullarını sağlamıyorsa, yeraltı enerji hatları tesis kurulumunun gerçekleştirilmesi gerekir. Şehir içi, su altı, nehir, tünel, metro hatları gibi yerlerde yeraltı kabloları kullanılarak elektrik enerjisi iletimi için tesis kurulmaktadır.
Yeraltı Enerji Hattı Kurulumunun Avantajları ve Dezavantajları
Enerji hatları kurulumu bazı durumlarda havadan veya yer altından yapılmaktadır. Elektrik enerjisi iletim hattının görsel düzeni bozması istenmiyorsa, şehrin yerleşim şeklinden dolayı kurulum yapılamıyorsa, arazi engebeli veya güvenli konum oluşturmuyorsa yer altından enerji iletim hattı kurulumu sağlanır. Yeraltı enerji kurum hattı avantajları şu şekilde sıralanabilir;
- Direk ve direk bağlantı parçalarına ihtiyaç yoktur.
- Görsel açıdan çevre düzenini bozmaz.
- Hava olaylarından etkilenmez.
- Bakım yapılmasına gerek yoktur, sadece arıza durumlarında gereken müdahale yapılır.
- Şehir merkezinde kurulan iletim, yeraltında daha güvenlidir.
Yeraltı enerji kurulum hattı dezavantajları şu şekilde sıralanabilir;
- Yeraltından döşenen enerji iletim hattında kullanılan kablo ve bağlantı parçaları yüksek maliyet oluşturur.
- Arızanın kaynağı ve tespitini sağlamak oldukça güçtür.
- Isıya bağlı kayıplar fazladır.
Yeraltı Enerji Hattı Kurulumu Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
ATC Grup, elektrik enerjisi yeraltı iletim hatlarının kurulumu sırasında, enerjinin kilometrelerce uzağa taşınması için işini titizlikle yürütmektedir. Yeraltı iletim hatlarının kurulumu sırasında dikkat edilmesi gerekenler;
- Yeraltı enerji hattı kurulumu sağlanırken öncelikle arazi yapısı haritalandırılarak, uygun konum seçilir. Arazi şekli ve arazi engel durumları göz önünde bulundurularak planlama yapılır.
- Yeraltı enerji hattı döşemesi sırasında, döşemenin uygulanabileceği en kısa mesafe hesaplanır. İlk hedef maliyeti düşürmek ve arıza sorunlarıyla baş etmeyi minimuma indirmektir.